Familjerna Shawakh och Rudolfsson

Familjen Shawakh består av mamma Fadile, pappa Moustafa och barnen Amina, Ibrahim, Hussein, Suhir och Mousab. De kommer från Aleppo i Syrien och bor i Sverige och Jämshög sedan två år tillbaka. Här i Sverige har de fått språkvänner i familjen Rudolfsson från Kyrkhult, som består av mamma Sara, pappa Anders och barnen Ellen och Gustav. 
- Det var mycket viktigt för oss att få svenska vänner, säger Moustafa. Vi har kommit till ett nytt land med andra traditioner och vi ville lära oss mer om det nya landet. Att få prata svenska är det bästa sättet att lära sig mer svenska och jag känner att jag har fått svenska kompisar. 

Familjerna träffas gärna hemma hos varandra när de ses.
- Vi träffas ungefär en gång i månaden och däremellan hörs vi via Messenger, berättar Sara. Vi brukar träffas hemma hos varandra eller så går vi på större evenemang som Skördedagen och julskyltningen. Vi har varit hemma hos varandra på middag och det blir en fest varje gång, Moustafa gör en jättegod pizza. För mina barn har det varit bra att lära sig en helt ny kultur. Man får så mycket tillbaks. Vi har hittat gemensamma intressen i bland annat fotboll.
- Vi känner varandra bra nu och kommer fortsätta att ses. Vi rekommenderar verkligen andra att bli och få språkvänner.

Senast uppdaterad: 17 oktober 2016