Sana och Mona

Sana Horbuli och Mona Östergren har varit språkvänner sedan april månad. Sana bor i Olofström och kommer ursprungligen från Aleppo i Syrien och Mona bor i Karlshamn. 
- Jag ville ha en språkvän för jag kände att jag behövde prata svenska även utanför SFI, säger Sana. För mig är det viktigt att motverka fördomar och okunskap och det gör man genom att prata med varandra. 

För Mona var det självklart att bli språkvän.
- Jag läste en artikel i tidningen om att Olofströms kommun ville ha språkvänner och tänkte att det kunde vara intressant. Jag är pensionär och har tid, så det passar mig bra. 

Sana och Mona ses ett par timmar varannan vecka. Någon gång har de varit på utfärd, men oftast möts de i Aniaraparken och någon gång hemma hos varandra.
- När vi ses brukar vi prata mycket om det mesta. Vi tycker mycket om varandra och har hittat ett gemensamt intresse i kulturen, så vi pratar mycket om olika kulturformer. 

Att vara och få en språkvän har betytt mycket för båda.
- Det har varit lärorikt och nyttigt. Det ger mycket och känns bra och positivt för oss båda. Generationsklyftan spelar ingen roll, tvärtom berikar den samtalet med  livserfarenheten. 

Senast uppdaterad: 17 oktober 2016