Skördekockarnas recept på värmande chili med ärtguacamole

30 september 2019

Värmande chili med ärtguacamole.

Foto: Per-Åke Höglund

Här hittar du receptet på Skördekockarnas värmande chili med ärtguacamole som serverades under Skördedagen 2019. Smakrik och god att äta nu när det börjar bli kallt ute. Lycka till med matlagningen!

Värmande chili

6 portioner

Du behöver

  • Sojafärs, fryst 450g 
  • Blandade konserverade bönor 500 g
  • Rapsolja 2 msk
  • Gul lök 1st
  • Grönsaksfond 1,5 msk
  • Krossade tomater 500g
  • Chilisås 0,5dl
  • Chilipasta 2 tsk
  • Blekselleri 100 g
  • Paprika 200 g
  • Kakao 2 tsk
  • Kanel 1 tsk
  • Spiskummin 1 tsk
  • Oregano 1,5 tsk
  • Timjan 0,5 tsk 
  • Basilika 1 tsk
  • Paprikapulver 1 tsk
  • Vitlök 2 klyftor
  • Salt, efter tycke och smak
  • Svarpeppar, efter tycke och smak
  • Vatten 2 dl

Tips! Du kan även använda torr sojafärs. Den ska i så fall inte fräsas med grönsakerna utan tillsättas i steg 3 och koka med de krossade tomaterna.

Gör så här

  1. Hacka lök, selleri och vitlök.
  2. Fräs löken, vitlöken, sojafärs och sellerin tillsammans med kryddorna i olja under ständig omrörning i 3-5 minuter. 
  3. Tillsätt krossad tomat, chilisås, grönsaksfond, kakao och vatten och låt koka ihop ca 10 minuter.
  4. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. 
  5. Strimla paprikan.
  6. Tillsätt bönorna, paprikan till grytan och smaka av med salt och peppar. 
  7. Späd ev. med mer vatten vid behov. 

Serveras med bröd eller nacho-chips och ärtguacamole.

Ärtguacamole

6 portioner

Du behöver

  • Gröna ärtor, tinade 3 dl
  • Kikärtor, avrunna 2 dl
  • Rapsolja 2 msk
  • Citronsaft 3 msk
  • Spenat, färsk 1 dl
  • Vitlök 1 klyfta
  • Chilipasta 1 tsk
  • Salt, efter tycke och smak
  • Svartpeppar, efter tycke och smak

Gör så här

  1. Lägg ärtor, spenat, vitlök och olja i en mixer och mixa tills röran är slät. 
  2. Smaka av med citronsaft, chilipasta och kryddor. Späd ev. med vatten.