Hit kan du gå när du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Ofta hjälper det att prata med vänner och familj. Men ibland behöver vi mer hjälp för att det ska bli bättre.

Elevhälsan

Elevhälsan finns till för dig som går i skolan. Varje skola har skolsköterska och kurator som gärna träffar och hjälper dig vidare om du behöver.

Elevhälsan.

Ungdomsmottagningen (UMO)

Du kan vända dig till ungdomsmottagningen (UMO) om du mår dåligt eller har det jobbigt hemma och behöver någon att prata med. Kom direkt till mottagningen eller ring i förväg och beställ en tid. Ungdomsmottagningen tar emot dig som är 13–25 år. Du kan fråga både om psykisk hälsa och om allt annat som är viktigt för dig som är ung. Det kostar inget att besöka ungdomsmottagningen. Alla i personalen har tystnadsplikt och följer lagen om sekretess.

Öppettider och andra kontaktuppgifter hittar du på umo.se. Även om du ännu inte fyllt 13 år kan du läsa om sådant som rör barn och unga på UMO:s webbplats.

Vårdcentralens samtalsmottagning

Behöver du någon att prata med? På vårdcentralen finns samtalsmottagning för barn och unga under 17 år. Du kan själv kontakta dem eller be någon du litar på om hjälp. Även föräldrar som är oroliga för sina barn är välkomna dit.

Här hittar du kontaktuppgifter till din vårdcentral

Du kan även maila till: projekt.fyren@ltblekinge.se

Barn- och ungdoms psykiatrin (BUP)

Mår du väldigt dåligt så ring eller gå till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Vänta inte. Att berätta tidigt hjälper dig att må bättre fortare.

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden hittar du vägar som tar dig vidare när du mår dåligt. Här finns en lista på de verksamheter och mottagningar som finns till stöd och hjälp för unga i Blekinge.

Du kan även kontakta 1177 Vårdguiden för rådgivning på telefonnummer: 1177

Någon att prata med

Ofta känns det bra att prata med någon om man mår dåligt. Att sätta ord på vad du känner kan göra att du ser någon ny möjlighet som du inte tänkt på tidigare.

I vissa lägen är det bra att berätta för någon man känner – en förälder, kompis, lärare, skolsköterska, skolkurator eller annan vuxen.
Men ibland är det lättare att berätta jobbiga saker för någon man inte känner. Då finns det flera föreningar du kan prata eller chatta med. Du måste inte säga ditt namn om du vill vara anonym. På umo.se hittar du ett 50-tal organisationer du kan kontakta. Vissa pratar du med om du har ett särskilt problem eller fundering. Med andra föreningar kan du prata om vad som helst.

Ungdomsmottagningen (UMO:s) kontaktlista.

 

Senast uppdaterad: 17 maj 2018