Offentlig konst

Offentlig konst

Skulptören – Carl Eldh 1873 - 1954
Carl Eldh föddes den 10 maj 1873 i gruvsamhället Dannemora i Uppland. Han visade tidigt prov på skicklighet när det gällde att snida och forma skulpturer och blev en av Sveriges mest kända skulptörer. Hans verk finns på ett stort antal offentliga platser, i museer och privata samlingar i både Sverige och utomlands. Ett antal av hans skulpturer finns utplacerade i Olofströms kommun. 

1896 åkte Eldh till Paris för att förverkliga sina drömmar att utvecklas till känd konstnär. 1902 slog han igenom med statyn ”Linnéa” och  för sin skulptur Moderssorg fick han den finaste utmärkelsen en utlänning kunde få. Skulpturen köptes in av Glyptoteket i Köpenhamn.

När han återvände till Stockholm 1903 flyttade Carl Eldh in i en liten butikslokal vid Narvavägen 21 som gjordes om till en skulpturateljé. Det var här han träffade sin blivande hustru, Elise Person. En hyllning från maken till Elise på hennes födelsedag 1921:

”Du är vek och fin som skogens Linnea
Min ljusalv. Men stolt som furan
Som växt sig stark i stormen.
Ett nordens barn med söderns brännande blod
Värme, ljus, hälsa och oförfärad styrka
Bragte Du i mitt liv.”
Din Cajo

Carl Eldh fick professors titel av H M Konung Gustaf V. år 1936. Han blev Riddare av Kungliga Nordstjärnordern redan 1927 och 1935 fick han Kungliga Vasaordern. 1945 blev Carl Eldh den förste mottagaren av Sergelpriset.

Carl Eldhs familjegrav finns i Kyrkhult. Där finns även Forneboda vid Gårdsjöns strand som hustrun Elise och dottern Brita blev ägare till på 50-talet. Idag drivs Forneboda som en stiftelse.

Senast uppdaterad: 26 april 2016